Skip to content
getresized3-1

Interimledelse fra A-Å:
Din guide til management for hire

Interimledelse er en stadig mer populær ledelsesform hvor bedriften leier inn en erfaren toppleder til å løse et oppdrag. Interimledere kan på kort varsel gå inn i en bedrift for å fylle en kritisk rolle, skape vekst, lede selskapet gjennom en transformasjon, ekspansjon eller krise. De har gjort det før og er operative fra dag én. Denne temasiden gir deg dypere innsikt i interimledelse, hva det er, hvilke situasjoner det er egnet for, og hvordan du kan gå frem for å finne en interimleder til din situasjon.

1. Hva er interimledelse?

Interimledelse, også kjent som management-for-hire, midlertidig leder eller ledervikar, handler om én ting: Rask tilgang på riktig lederkompetanse i en avtalt periode. En interimleder er en handlekraftig og positivt overkvalifisert leder som har gjort tilsvarende jobb før, og som kan tre inn i bedriften umiddelbart, uten opplæring, analysere situasjonen og gjøre nødvendige grep.

two_top_executives_50_years_old_a_man_and_a_woman_nice_a62f520e-e00c-421e-abe9-f6048b716763

Med den rette partneren kan du sette inn en erfaren leder på 10 dager eller raskere. Interimledelse er derfor et stadig mer populært alternativ til forhastede ansettelser eller bruk av konsulenter. 

Ledelsesformen er spesielt verdifull i situasjoner som krever akutt lederskap, for eksempel ved uventede lederavganger, under store organisatoriske endringer, langtidssykemeldinger, eierskifter, eller for spesifikke prosjektlederbehov. 

I motsetning til konsulenter, som ofte fokuserer på analyse og rådgivning, er interimledere operativt engasjerte ledere, med et primært mål om å skape verdi gjennom implementering og effektiv gjennomføring. De blir en integrert del av ledergruppen med direkte linjeansvar.

Når det gjelder rekruttering, er personlige nettverk og spesialiserte interimselskaper (ISP) de foretrukne metodene. ISP-er gir tilgang til et bredt utvalg av kvalifiserte kandidater. Kostnaden for å ansette en interimleder i Norge varierer, men ligger typisk mellom 8 000 og 20 000 kroner per dag, avhengig av rollen og lederens erfaring.

Interimledelse er mest utbredt i privat sektor i Norge, men offentlig sektor kan også dra nytte av denne tilnærmingen. Interessant nok er ofte bred ledelseserfaring mer verdifull enn spesifikk bransjekunnskap for en interimleder, da ledelsesferdigheter er overførbare på tvers av bransjer.

Les også: Hva er forskjellen på interimledelse og management for hire

 

 

 

 

2. Nøkkelsituasjoner for interimledelse

Trenger du en trygg hånd på roret gjennom krisen? En som kan øke prestasjonen i selskapet? Ta dere på børs? Inn i et nytt marked? En som kan fylle skoene til din forrige CXO? Her er interimledere eksepsjonelle. Inspirert av blogginnlegget "Management for Hire – Når benytte interimledelse", utforsker vi hvordan interimledelse kan være en fleksibel og effektiv løsning for bedrifter i ulike situasjoner.

a_top_executive_50_years_old_speaking_up_in_a_manageme_772e630f-32af-485d-bdc3-d1839dd01eba

1. Fylle en kritisk rolle

Interimledere er ideelle for å raskt fylle kritiske roller, spesielt i situasjoner hvor nøkkelpersonell plutselig forlater eller er utilgjengelige. De sikrer kontinuitet og gir bedriften tid til å vurdere fremtidige behov uten å miste momentum.

2. Prestasjons- og endringsledelse

I en verden hvor kontinuerlig endring er normen, er interimledere uvurderlige for å drive prestasjonsforbedringer, skape vekst og lede gjennom endringsprosesser. De kan håndtere ressurskrevende endringer effektivt, og når oppdraget er fullført, kan bedriften fortsette med en bærekraftig besetning.

3. Ekspansjons- og transformasjonsledelse

Interimledere er spesialister i å lede ekspansjons- og transformasjonsprosjekter, som å bygge nye fabrikker, konsolidere selskaper, eller endre forretningsmodeller. De bringer med seg erfaring og kompetanse som er kritisk for suksess i slike midlertidige, men krevende oppgaver.

4. Kriseledelse

I krisetider, som økonomiske vanskeligheter eller ledelseskonflikter, er interimledere uvurderlige. De tilbyr kompetent og erfaren ledelse som kan styre bedriften gjennom usikre tider, og bidrar til å stabilisere og omforme virksomheten.

Interimledelse er ikke bare en midlertidig løsning, men en strategisk investering i bedriftens fremtid. Med riktig interimleder kan en organisasjon overvinne utfordringer, utnytte nye muligheter, og sikre langsiktig suksess.

Les også: Situasjoner hvor interimledelse passer, og hva er gevinsten?

 

3. Eksempler på interimledere i oppdrag (casestudier)

Det finnes mange imponerende historier om hvordan interimledere har løftet selskaper i fare og loset dem gjennom farlig farvann. Her er noen av dem:

Eksempler på interimledere

Interim CFO tok selskapet fra underskudd til overskudd på kort tid

Da Skovly-Gruppen mistet sin økonomisjef og stod overfor et stort underskudd, ble Carsten Stryhn fra Interimleder AS raskt ansatt som interim CFO. Med sin omfattende erfaring snudde han selskapets finanser fra 14 millioner i underskudd til overskudd på kort tid. CEO Marius Barhaugen berømmer Stryhns innsats for å effektivisere regnskapet og styrke ledelsen. Stryhns arbeid sikret en smidig overgang til en ny fast økonomisjef og demonstrerte effektiviteten av interimledelse i utfordrende situasjoner. Les hele saken.

Interim CEO holdt Villa Paradiso flytende gjennom covid-krisen

Christine Schie (midt på bildet over), engasjert som interim administrerende direktør for Villa Paradiso, styrte restaurantkjeden gjennom en kritisk fase under Covid-krisen. Hun implementerte viktige restruktureringer og etablerte et strategisk samarbeid med Oda (tidligere Kolonial.no), noe som førte til en bemerkelsesverdig suksess i pizza-segmentet. I tillegg til å åpne to nye restauranter, opprettholdt hun selskapets kultur og styrket merkevaren betydelig. Schies ledelse var avgjørende for å holde Villa Paradiso flytende og blomstrende i historiens mest utfordrende periode for serveringsbransjen. Les hele saken.

Interim retail manager sprengte salgsbudsjettene for Babyshop

Da Babyshop.com overtok norske Babyshop med sviktende salg, ble Vivian Sivertsen (til venstre på bildet over), en dyktig ecommerce-ekspert, engasjert gjennom Interimleder AS for å snu situasjonen. Hun implementerte endringer og styrket ansattes tillit til ledelsen, noe som førte til at seks butikker raskt overgikk sine salgsbudsjett og markerte en signifikant vekst. Vivians strategiske og effektive tilnærming er et stjerneeksempel på interimledelse i retail-sektoren. Les hele saken.

Du kan lese mange flere eksempler under våre referanser.

Last ned vår gratis guide: Konkrete erfaringer fra interimledelse

 

4. Fordeler med interimledelse

Interimledelse er en dynamisk og fleksibel løsning for bedrifter i ledelsesutfordringer, både ventede og uventede. Dette gir organisasjoner muligheten til å handle raskt og effektivt, med tilgang til skreddersydd ekspertise. Her er åtte fordeler med å bruke en interimleder:

an_attractive_female_top_executive_50_years_old_nordic_d43f173a-7bc9-42b1-8c96-4fc26a1c4f0f

1. Har løst tilsvarende oppgaver før: Erfarne og operative, de implementerer nødvendige tiltak effektivt.

2. Kommer med "nye øyne": Utenfra-perspektiv kan gi ny innsikt, uavhengig av bransjekunnskap.

3. Er raskt på plass: Kan være på plass innen 10 dager, unngår tap av moment i driften.

4. Kommer raskt inn i stillingen: Bred og dyp erfaring gjør at de raskt kan tilpasse seg og handle effektivt.

5. Har ingen tidligere bindinger i organisasjonen: Ingen historisk tilknytning til organisasjonen eller dens ansatte, ingen konkurrerende interesser om fremtidige stillinger.

6. Medfører ikke økonomiske overraskelser: Har en avtalt, ofte dagsbasert, pris uten ekstra kostnader eller sluttpakker.

7. Fleksibilitet: Kontrakter gir kunden stor fleksibilitet og liten risiko.

8. Arbeidsinnsats: Tidsbegrensede kontrakter motiverer til å legge ned stor innsats for å oppnå resultater.

Disse fordelene illustrerer hvordan interimledere kan tilby en unik kombinasjon av erfaring, effektivitet, og fleksibilitet, noe som er avgjørende i mange forretningskontekster.

Les også: 8 fordeler med å bruke en interimleder

SE GRATIS VIDEOFOREDRAG: «Kraften i interimledelse»

Linda Rode ble kåret til Årets interimleder 2019 for sitt oppdrag som Regiondirektør i VY-gruppen. I dette glitrende foredraget forteller hun om hvilken kraft styret, eiere og toppleder kan utløse gjennom å benytte interimledelse i deres virksomhet.

 

 

 

 

5. Hva er alternativene til interimledelse?

Å leie en interimleder er en fleksibel lavrisiko-løsning når en bedrift opplever et akutt lederbehov. Men det finnes flere alternativer:

  • Intern forfremmelse: Konstituere en intern kandidat som allerede er kjent med bedriftens kultur og drift. (Utfordring: Personen kan mangle nødvendig erfaring eller bredde, noe som kan føre til en lengre læringskurve. Hun eller han etterlater seg også et potensielt lederskapsvakuum under seg.)

  • Bruk av konsulentselskap: Engasjere et konsulentselskap for å gi midlertidig lederskap og ekspertise. (Utfordring: Konsulentselskaper kan mangle dyp forståelse av bedriftens unike behov og kultur, er ofte sterke på rådgivning, men ikke alltid handlekraftige, og kan være dyre.)

  • Midlertidig omfordeling av ansvar: Fordel lederens ansvar blant eksisterende teammedlemmer. (Utfordring: Dette kan overbelaste nåværende ansatte og føre til redusert effektivitet og brenne ut viktige medarbeidere.)

  • Ansettelse av en pensjonert leder: Rekruttere en tidligere leder som kan tre inn på kort varsel. (Utfordring: Pensjonerte ledere kan være ute av takt med de nyeste trendene og teknologiene, og mangler kanskje engasjement i langsiktig suksess.)

  • Outsourcing av spesifikke ledelsesfunksjoner: Overlate visse ledelsesoppgaver til et eksternt firma. (Utfordring: Kan resultere i inkonsistent lederskap og vansker med å sikre en enhetlig tilnærming og forståelse i henhold til bedriftens strategi og kultur.)

  • Bruk av et rekrutteringsbyrå: Raskt ansette en fast toppleder gjennom et profesjonelt rekrutteringsbyrå. (Utfordring: Prosessen kan være tidkrevende og risikoen for feilrekruttering kan være høy, spesielt under tidspress.)

Mens disse alternativene har sine respektive fordeler, kan de ofte medføre betydelige utfordringer og risikoer. Interimledelse tilbyr derimot en balanse mellom ekspertise, fleksibilitet og umiddelbar tilgjengelighet, noe som gjør det til en attraktiv løsning for bedrifter i en overgangsperiode eller i møte med akutte ledelsesbehov.

Les også: Konstituert leder vs. interimleder: Hvilken løsning er best?

 

6. Hvordan jobber en interimleder?

Inspirert av Linda Rodes erfaringer og refleksjoner fra blogginnlegget "Interimledelse: Den hemmelige superkraften du ikke visste din virksomhet trengte", utforsker vi hvordan en interimleder arbeider og hvilken unik verdi de bringer til en organisasjon.

Hvordan jobber en interimleder 800px

Interimledere skiller seg fra tradisjonelle ledere ved deres evne til å skape umiddelbar verdi fra dag én. De venter ikke på å etablere seg gjennom en "hundredagersplan", men starter umiddelbart med å analysere, posisjonere seg, og sette i gang endringer. Deres fokus er intens og målrettet, og de unngår tidstyver for å oppnå raske resultater.

En nøkkel til suksess for interimledere er deres evne til å "vie" seg til selskapet de leder. De bruker "vi" i stedet for "dere", og tar ekstremt eierskap til selskapet og dets ansatte. Dette skaper en kultur av tillit og samarbeid, og muliggjør effektiv implementering av endringer.

Interimledere bringer også med seg en "verktøykasse" av erfaringer og strategier fra ulike bransjer og scenarier. De er dyktige til å gjenkjenne mønstre og tilpasse seg raskt, og kan dermed tilby innovative løsninger og råd som går utover deres umiddelbare oppdragsomfang.

Videre bidrar interimledere til varig verdi ved å overføre kunnskap og kompetanse til organisasjonen. De er ofte involvert i coaching av påtroppende ledere, sikrer en jevn overgang og en sterk start for den nye ledelsen.

For å maksimere effekten av en interimleder, er det viktig for oppdragsgivere å ha klare mål for engasjementet og kommunisere interimlederens mandat tydelig internt. Dette skaper de beste forutsetningene for suksess, både for interimlederen og for hele organisasjonen.

Les mer om Linda Rodes erfaringer og innsikter i hennes blogginnlegg: Interimledelse: Den hemmelige superkraften du ikke visste din virksomhet trengte.

Les også: Ny som leder i ny virksomhet? Slik blir du en «ringrev» på bare to uker!

SE GRATIS VIDEOFOREDRAG: «Endringsledelse - om å ville og evne»

Få et innblikk i hvordan en interimleder jobber, fra dette verdifulle foredraget hvor interimleder Ingrid Tjøsvold deler sine beste tips for hvordan du kan lykkes med endringsledelse. 

 



7. Kritiske ferdigheter og egenskaper hos en interimleder

Her er en oppsummering av de syv kjennetegnene som karakteriserer de beste interimlederne, basert på observasjoner fra mange års gjennomgang av kandidater til prisen Årets interimleder.

1. Operativ fra dag én: Evnen til raskt å forstå og tilpasse seg bedriftens situasjon, forretningsmodell og organisasjonsstruktur med minimal opplæring.

2. Handlekraftig: Skaper resultater gjennom medarbeidere, er løsningsorientert og god på gjennomføringsevne og prioriteringer.

3. Klar og tydelig: Setter raskt retning, kommuniserer mål og forventninger klart, og evner å motivere ansatte til å følge denne retningen.

4. Motiverende og empatisk: Engasjerer og anerkjenner medarbeiderne, og viser evne til å bygge gode relasjoner og skape et positivt arbeidsmiljø.

5. Kompetent: Overkvalifisert for rollen med strategisk, analytisk og forretningsorientert kompetanse, samt erfaring fra å lede endringsprosesser

6. Høy integritet: Har sterk arbeidsetikk og er respektert for sin ærlighet, dedikasjon og pålitelighet.

7. Leverer resultater: Fokuserer på å bygge systemverdi og skaper effektive arbeidsmetoder, orden i kaos, og forbedrer bedriftens resultat og kontantstrøm.

Disse kjennetegnene understreker viktigheten av en sterk og dyktig ledelse, spesielt i interim-sammenhenger hvor tiden er avgjørende.

Les også: Hva kjennetegner de beste interimlederne?

 

8. Hvilke roller og stillinger går en interimleder typisk inn i?

Interimledere fyller en rekke kritiske roller i en organisasjon, ofte i situasjoner som krever rask handling og spesialisert kompetanse. Typisk går en interimleder inn i stillinger som administrerende direktør (CEO), økonomidirektør (CFO), HR-direktør, eller andre topplederroller. De kan også ta ansvar i spesifikke prosjektlederroller, som for eksempel ved omstruktureringer, fusjoner og oppkjøp, eller i situasjoner som krever krisehåndtering. Deres oppgaver varierer fra strategisk planlegging og gjennomføring, til operasjonell styring og teamledelse, avhengig av organisasjonens behov.

Les også: Se hvilke roller vi leverer interimledere til

 

9. Prosessen for å velge en interimleder (fra start til exit) 

Det starter gjerne med en telefon eller e-post til din foretrukne leverandør av interimledelse (Interim Service Provider / ISP). Men uavhengig av om du gjør dette på egen hånd eller ikke, ser prosessen med å velge og leie inn en interimleder, fra start til exit, slik ut:

prosessen for å velge en interimleder 800px

  • Definere behovet og rollen: Identifisere oppdragets omfang og de nødvendige kvalifikasjonene for interimlederen. 
  • Finne kandidater: Søke etter egnede kandidater, ofte gjennom et nettverk eller et spesialisert firma (ISP).
  • Vurdering og intervju: Evaluere kandidatenes kompetanse og gjennomføre intervjuer for å sikre en god match.
  • Avtale og oppstart: Formalisere avtalen og raskt integrere interimlederen i organisasjonen.
  • Gjennomføring av oppdraget: Interimlederen arbeider med definerte mål og oppgaver og rapporterer jevnlig på avtalte KPI-er.
  • Avslutning og overlevering: Planlegge og gjennomføre en effektiv overgangsprosess når oppdraget er fullført.

 Hvis du bruker en ISP vil de være din sparringspartner og rådgiver i hele prosessen. 

Les mer: Leie en interimleder – slik fungerer det i praksis

 

10. Hva koster det å leie en interimleder?

Kostnaden for å leie en interimleder kan variere, men ligger vanligvis innenfor et spekter som reflekterer lederens kompetanse og oppdragets natur. I Norge kan dagsprisen for en interimleder variere fra omtrent 8 000 til 20 000 kroner, avhengig av lederens erfaring og oppdragets kompleksitet. Denne prisen inkluderer verdien av lederens umiddelbare innsats, ekspertise og tilpasningsevne, noe som kan være avgjørende for bedrifter i kritiske situasjoner eller under større omstillinger.

Les også: Hva koster det å leie en interimleder?

 

11. Utfordringer med interimledelse – og løsninger

Selv om det finnes utfordringer med å leie en interimleder, er det viktig å merke seg at lignende utfordringer også kan oppstå når man ansetter konsulenter eller andre midlertidige ledere. Her er noen vanlige utfordringer og hvordan de potensielt kan løses:

  • Kostnader: Vei kostnaden mot verdien av umiddelbare resultater og spesialisert kompetanse.
  • Kulturtilpasning: Sørg for grundig onboarding og kommunikasjon om bedriftens verdier og praksis.
  • Intern motstand: Kommuniser tydelig internt om interimlederens rolle, mandat og hva oppdraget går ut på.
  • Kunnskapsoverføring: Planlegg en grundig overleveringsprosess.
  • Begrenset langsiktig engasjement: Bruk tiden med interimlederen til å forberede og rekruttere en permanent person i stillingen.

Til tross for disse utfordringene, er interimledelse ofte et utmerket valg. Med riktige strategier på plass for å adressere disse problemene, kan fordelene ved å bruke en interimleder være betydelige. 

 

12. Fremtidsperspektiver og trender innen interimledelse

Interimledelse er et marked i sterk vekst, drevet av flere nøkkeltrender:

  • Det økende tempoet i næringslivet krever rask gjennomføring av endringer.
  • Tradisjonell rekrutteringsprosess er tidkrevende sammenlignet med interimledelse.
  • Konsulentmodellen utfordres av behovet for praktisk gjennomføringskraft.
  • Flere erfarne profesjonelle velger en uavhengig karrierevei.

Med en markedsverdi på ca. 3,5 milliarder norske kroner i Norden, og en global vekst på 10-15 % årlig, peker trenden mot økt bruk av profesjonelle interimledertjenester. Disse tjenestene tilbyr objektivitet, et bredt utvalg av kandidater og rådgivning gjennom hele oppdragsprosessen. Interimledere er stadig mer etterspurt i ulike bransjer, og 80% av dem er optimistiske om fremtiden for sitt yrke.

 

13. Kan en interimleder bli fast ansatt?

En interimleder kan potensielt bli fast ansatt i organisasjonen de arbeider for. Dette alternativet diskuteres ofte under forberedelsesprosessen og er en del av oppdragsbeskrivelsen. I avtaleverket er det vanligvis regulerte overføringsavgifter som gjelder for direkte ansettelse av en interimleder, noe som gir en strukturert og forutsigbar prosess for begge parter dersom behovet for fast ansettelse oppstår.

Last ned vår gratis guide: Slik lykkes du med interimledelse

Vi levererer interimledere til hele C-suiten!

Vi tilbyr interimledere i en rekke roller innen alt fra toppledelse, økonomisk ledelse, støtte- og stabsledelse, linjeledelse og kommersiell ledelse – til prosjektledelse. Har du et lederbehov, finner vi løsningen for deg på 10 dager eller mindre.

Interimledelse: Den hemmelige superkraften du ikke visste din virksomhet trengte

De som har brukt en dyktig interimleder vet det, men for alle uinnvidde: Her er mine refleksjoner om hvilke krefter du som styre, eier eller toppleder kan utløse gjennom å benytte interimledelse i din virksomhet.

Konstituert leder vs. interimleder: Hvilken løsning er best?

Hva gjør du når du må bemanne en lederstilling raskt? Ofte står valget mellom å gjøre et internt opprykk og sette inn en konstituert leder, eller å bruke management for hire ved å leie inn en interimleder.