Første interimlederoppdrag: Har ikke angret ett sekund!

Rune Østerhaug har vært toppleder siden året da Tekst-TV ble lansert, og har hatt en spennende karriere fra gullrushet i PC-bransjen på 80-tallet og frem til han i 2012 gikk i tenkeboksen. Han kom ut igjen som interimleder, og har ikke angret ett sekund.

Den gang harddiskene kostet skjorta og buksa

Rune startet karrieren sin som konsulent i flere internasjonale selskaper, etter at han i ’79 var ferdig utdannet elektro- og EDB-ingeniør. Bare for å illustrere hvor lenge siden det er, mimrer han tilbake til en kveld i 1981:

- Jeg satt på kontoret og ventet på at folk skulle stå opp i California. Det var på den tiden vi drev med mikromaskiner, og vi trengte sårt en harddisk til en svensk Luxor-maskin. Jeg tok en telefon til produsenten i California for å få en pris, og fikk vite at jeg kunne få en harddisk på 5 megabyte til ikke mindre enn 150 000 norske kroner. Men det var ikke plug-and-play på den tiden, så det ville koste ytterligere 150 000 kroner å få den interfacet, altså tilpasset maskinen, forteller Rune lattermildt. 

Det blå gullrushet

I 1983 ble Rune ansatt i IT-selskapet Emma Micro AS, hvor han startet som salgssjef, og etter hvert ble direktør.

- Selskapet var en av hovedaktørene i IBMs Norges-lansering av PC-en. Som første ansatt hadde jeg oppdraget med å bygge opp organisasjonen fra grunnen av. Det var min første topplederjobb, og i årene jeg var der vokste selskapet til rundt 120 ansatte, med kontorer i 10 norske og 2 svenske byer, erindrer Rune.

Det ”blå gullrushet” fortsatte da Rune sammen med en kollega startet opp A/S KK88 med nøyaktig samme konsept, og god støtte fra ”the Big Blue”. Første driftsår omsatte de for 102 millioner, og satt igjen med en pen bunnlinje. 

Ryddegutten

Smålei av prispresset og konkurransesituasjonen i markedet, tok Rune jobb i elektroentreprenørfirmaet Standard Installasjon og Service.

- Bedriften hadde millionunderskudd og var nær konkurs i da jeg kom inn i ’94, men etter 4 års ryddejobb snudde vi skuta til en resultatgrad som var 4-5 ganger gjennomsnittet for bransjen, forteller Rune.

I 1998 ble Rune henta inn som adm. direktør i Telenor-selskapet Map Solutions, som drev med digitale kart. Her jobbet han i 11 år, før han i 2010 tok over som daglig leder i Pahlen Norge AS, hvor han ledet en omfattende rydde- og endringsprosess med gode resultater. 

Inn i tenkeboksen

I 2013 satte Rune foten i bakken, og stod på den, omtrent slik Jagland sa det.

- Jeg tenkte at nå er jeg 56 år, og hva ønsker jeg å gjøre videre i karrieren min? Management for hire virket for meg som et spennende område som passet min bakgrunn, så jeg sjekket markedet og kom i kontakt med Tor Hansen hos InterimLeder AS. Vi tok en prat, og kort tid etter startet jeg i mitt første interimlederoppdrag, som daglig leder i Imbera AS, et webbyrå med 11 ansatte, og kontorer i Oslo og Moss. 

Har ikke angret. Ikke ett sekund.

- Jeg har ikke angret ett eneste sekund, og har blitt godt tatt imot og respektert fra første dag. Det er klart at eierne har et ønske om at det skjer noe ganske fort når man engasjerer en interimleder, og det har jeg hundre prosent fokus på. Oppdraget mitt er å få fart på salg og markedsføring, og bygge opp et velfungerende markedsapparat, avslutter Rune.